Världens mest berömda griskött

De världskända Iberico-grisarna lever fritt i ekskogarna på Dehesan – ett högt beläget slättområde på gränsen mellan Spanien och Portugal, med en rik biologisk mångfald som gynnas av grisarna. Iberico-köttet delas upp i olika kvalitetsklasser. Iberico Bellota är den högsta klassen, som bara omkring 10 procent av allt Iberico-kött uppfyller.
Det är den vi på Norvida har valt att sälja.

Grisarna betar gräs, örter och blad från buskarna. I slutet av september mognar deras favoritföda ekollonen, och trillar ner från träden. Då inleds ”montaneran”, som är den sista fasen innan djuren slaktas och styckas i Guijuelo. Kombinationen av själva ekollonens smak, fett- och näringsinnehåll, ihop med det faktum att grisarna rör sig extra mycket i jakt på maten, gör att Iberico Bellota blir utpräglat marmorerat och mört med en underbar, nötaktig ton. Det liknar inte ”vanligt” fläsk utan påminner snarare om fint nötkött. Iberico Bellotan från Iberiq är tillgängligt för manuell disk och restaurang.